Skip to content

Awas Bila Beli Kurma Mariami Berjenama….

18 August, 2009

Menjelang bulan Ramadhan ini maka ramailah yang mencari kurma yang baik dan sesuai untuk dimakan semasa berbuka puasa.
Di antara kurma yang dipilih adalah kurma jenis mariami (maryam dates)dari berbagai jenama.
Baru-baru ini saya ada membeli kurma mariami sekarton (6 Kg) setiap satu dari dua jenama.

Saya dapati bahawa jenama Piarom (Maryam) Dates berat kurmanya lebih sedikit daripada berat kandungan yang dipaparkan di pek iaitu 6 kg.

Kandungan melebihi berat yang dipaparkan

Bagi kurma mariami berjenama Maryam Dates, saya dapati berat kandungannya adalah 5.6kg.

Awas berat kandungan kurang daripada yang dipaparkan

Awas berat kandungan kurang daripada yang dipaparkan

Jadi jika anda ingin beli kurma mariami sekarton bagi kedua-dua jenama ini maka buatlah pilihan yang betul supay tidak kecewa.

Advertisements

Isu Altantuya dan Keputusan Raja Dilarang

1 April, 2009
Altantuya menghantui Najjb

Altantuya menghantui Najib

Sebenarnya isu Altantuya dan kontroversi keputusan raja di Peraklah yang boleh membawa kemenangan kepada PKR di ketiga-tiga kawasan pilharaya kecil pada 7hb April 2009 nanti.

Oleh itu kerajaan Najib Tun Razak telah meletakkan dua isu itu sebagai syarat kepada pihak pembangkang tidak menyentuhnya dalam kempen mereka nanti. Pihak polis telah diarahkan supaya isu-isu itu tidak langsung ditimbulkan dalam kempen pilihanraya kecil berkenaan.

Jelas kelihatan bahawa kedua-dua isu ini ada kaitannya dengan Najib Tun Razak. Mengapa mesti Najib merasa takut akan kedua-dua isu tersebut. Beliau telah bersumpah dalam mesjid dulu bahawa beliau tidak bersangkut paut langsung dengan isu Altantuya jadi kenapa mesti dilarang perkara tersebut ditimbulkan dalam kempen pilihanraya kecil ini?

Begitu juga isu keputusan di raja tentang kerajaan Perak sekarang. Najib sebenarnya tidak mahu rakyat diberi penjelasan yang benar mengenai isu tersebut dari aspek undang-undang yang betul. Hingga kini pihak mahkamah belum lagi membicarakan kes tersebut sehingalah piliharaya kecil selesai.

Jadi dengan tidak memberi peluang kepada rakyat untuk mengetahui fakta sebenar akan kedua-dua isu ini maka Najib mengharapkan bahawa pihak BN boleh memenangi ke semua kawasan yang dipertandingkan itu.

Nampaknya kemenangan BN (jika ianya berlaku) adalah satu kemenangan yang ditempah secara meletakkan kebatilan sebagai senjata mereka. Jarang sekali kita dapat lihat pihak BN mahu bertanding atas tanah yang rata.

Di bawah ini petik berita daripada Malaysiakini mengenai isu trsebut:-

Altantuya, raja dilarang jadi isu kempen

Mar 31, 09 12:33pm
kemaskini 10.51pm Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengeluarkan larangan mengejut hari ini kepada parti-parti bertanding di tiga kawasan pilihanraya kecil agar tidak membangkitkan isu pembunuhan Altantuya Shaariibuu dan keputusan kontroversi raja.

Menterinya Datuk Seri Syed Hamid Albar mengesahkan arahan terbaru itu – setelah masuk hari ketiga berkempen – bagi kerusi parlimen Bukit Gantang di Perak, DUN Bukit Selambau di Kedah dan DUN Batang Ai di Sarawak

Beliau mengulas pendedahan PKR Kuala Sepetang – satu daripada tiga DUN dalam kawasan parlimen tersebut – yang membantah larangan polis berhubung dua isu tersebut.

Kematian tragis wanita muda Mongolia itu sering dikaitkan dengan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kes kenalan akrabnya Abdul Razak Abdullah Baginda.

Larangan ganjil itu diketahui sewaktu seorang pembantu ADUN Kuala Sepetang, Tai Sing Ng ke balai polis Taiping semalam.

Lau Teck Hai diberikan senarai larangan tambahan tersebut dalam program ceramah anjurannya pada pilihanraya kecil parlimen itu.

Dihubungi Malaysiakini hari ini, Lau berkata apabila bertanyakan arahan tersebut kepada seorang pegawai berpangkat ASP, “beliau hanya tersenyum”.

Dalam arahan yang sama, tambahnya, polis juga melarang penceramah “mempersoalkan keputusan yang dibuat oleh institusi raja.”

Larangan ini dipercayai bagi menghalang Pakatan Rakyat menjelaskan krisis perlembagaan dan peralihan kuasa Perak antara pembangkang dengan BN sejak Februari lalu.

altantuya razak baginda mongolian murder case 030907Kerajaan campuran DAP, PAS dan PKR masih mendakwa mereka sah mentadbir negeri itu walaupun BN melantik menteri besarnya Datuk Dr Zambry Abdul Kadir.

Susulan itu, sesetengah pihak menyifatkan pilihanraya kecil ini “pungutan suara” terhadap Najib, yang terlibat dalam rampasan kerajaan negeri itu, dan menteri besar gabungan pembangkang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, kini sebagai calon PAS.

Beliau dicabar calon BN Ismail Saffian dan Kamarul Ramizu Idris (bebas) pada 7 April ini.

Keputusan mahkamah kes pembunuhan wanita kenalan Razak itu akan diketahui dua hari selepas tiga pilihanraya tersebut yang diadakan serentak sejak 29 Mac.

Abdul Razak, yang dituduh bersubahat dengan dua anggota polis Unit Tindakan Khas (UTK) cif inspektor Azilah Hadri dan koperal Sirul Azhar Umar, dibebaskan daripada kes tersebut.

Isu Altantuya sering menjadi bahan kempen pembangkang untuk memburukkan Najib dengan mengaitkan wanita itu dengan bakal perdana menteri itu. Najib bagaimanapun menafikan pernah mengenalinya.

Mengulas larangan itu, PKR berikrar akan mengabaikannya dan mencabar polis menyiasat mereka jika berbuat demikian.

Selain dua larangan tersebut, polis juga menuntut PKR mengawal kehadiran orang ramai yang mendengar ceramahnya.

“Jika kehadiran melimpah hingga di luar kawasan permit yang dipohon, pihak polis akan mengambil tindakan,” larangan itu dipetik.

Polis turut melarang jentera PAS mengadakan ceramah lebih 11 malam di kawasan kampung.

Perkara Yang Menyayat Hati Dan Fakta Yang Kita Tidak Ketahui

5 March, 2009

Cerita di bawah ini adalah daripada seorang pemberita TV3 yang secara sukarela pergi ke Gaza untuk mengetahui secara langsung mengenai apa yang berlaku di Gaza.

Salam,
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.
I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:
Mesir
Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.
Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran…
“Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!” – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine…
Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!!
Memang sekutu kuat Amerika and Israel.
(Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)
Gaza (Palestine)
Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino!
Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).
Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.
Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..
Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….)
Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..
Hamas
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap “Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi”…like they know they can die anytime.
Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!
Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel…punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.
Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!
Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.
Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.
Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.
Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..
Israel
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.
Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.
Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.
Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn…
Rakyat Palestine
Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.
Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!
Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.
Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!
Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubilla h.
Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza (agaknya sebab dia ni pun bujang lagi..hehe). ..So, inilah yg diceritakan oleh beliau.
Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha…yg paling dekat…SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel.
So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..
Wasalam.

Hentikan PPSMI

20 February, 2009

Allahyarham ayah saya adalah seorang ahli UMNO pada tahun 50an hingga tahun 80an. Itu adalah seingat saya. Beliau pernah menyandang pengerusi cawangan selama beberapa tahun. Beliau sangat kenal ketua-ketua UMNO peringkat kebangsaan dan negeri.
Atas dasar mempercayai dan menaruh harapan kepada janji-janji para pemimpin UMNO kebangsaan pada ketika itu maka ayah saya tidak menghantar adik-adik saya ke sekolah bahasa Inggeris.

Saya bernasib baik kerana dapat masuk ke sekolah bahasa Inggeris melalui “Special Malay Class”. Tiga orang adik saya dihantar belajar sekolah Melayu hingga tamat peringkat menengah.

Ayah saya telah mempercayai kata-kata pemimpin bahawa bahasa Melayu akan dijadikan bahasa penghantaran di semua peringkat selepas Merdeka. Sebenarnya apa yang berlaku adalah sebaliknya. Bahasa Melayu tidak menjadi bahasa pengantar hanya selepas tahun 70an. Jadi terlepaslah adik-adik saya untuk mendapat pendidikan bahasa Inggeris.
Kawan-kawan adik saya yang mana ibu bapa mereka tidak menghiraukan kata-kata pemimpin (UMNO) telah menghantar anak-anak mereka ke sekolah bahasa Inggeris sama ada di peringkat rendah mahupun di peringkat menengah.

Hingga akhir tahun 70an sesiapa yang boleh berbahasa Inggeris diberi keutamaan dalam banyak hal seperti pekerjaan, melanjutkan pelajaran ke luar negeri dsb. Jadi adik saya telah dinafikan keutamaan itu hanya disebabkan tidak mendapat pendidikan dalam bahasa Inggeris. Walaupun mereka tidaklah hidup susah tetapi ketinggalan jauh jika dibandingkan dengan kawan-kawan mereka yang telah mendapat pendidikan di sekolah bahasa Inggeris.

Apa yang saya nak katakan di sini adalah sikap dan sifat pemimpin UMNO yang tidak ada hala tuju yang realistik dan waras hingga menyebabkan rakyat sangat bercelaru menghadapi cabaran hidup semasa.

Samalah seperti isu PPSMI di mana sekali lagi pemimpin UMNO (terutama Tun Mahathir) telah meletakkan rakyat dalam keadaan yang sangat bercelaru dan merugikan.

Setelah melihat kejayaan selama 17 tahun Bahasa Melayu digunapakai untuk semua mata pelanjaran kecuali mata pelajaran bahasa-bahasa lain Dr. Mahathir telah mendesak agar kedua-dua mata pelajaran Mathematik dan Sains diajar dalam bahasa Inggeris. Perlaksanaannya pula dilakukan dengan secara mendadak dengan tiada perancangan dan kajian yang teliti atas cadangan tersebut.

Kebanyakan pemimpin bawahan telah bersetuju membabi-buta akur kepada kehendak pemimpin (Mahathir) mereka. Maka dilaksanakan tanpa memikirkan natijah yang akan menimpa nasib murid-murid yang diuji seperti “guinea pig”.

Akhirnya selepas ketiadaan Mahathir sebagai PM terdengar suara-suara mereka yang berani, meminta agar keua-dua mata pelajaran tersebut diajar kembali dalam bahasa Melayu.

Kerajaan selama ini pandai meyembunyikan natijah yang buruk akibat perlaksanaan PPSMI. Walau bagaimana pun umum ketahui bahawa isu berkenaan lebih banyak menghasilkan keburukan daripada kebaikan.

Hanya disebabkan kehendak pemimpin yang ditakuti (bukan disegani) maka PPSMI terpaksa dilaksanakan. Betapa terkejutnya rakyat terutama sekali murid-murid dengan tiba-tiba kena “pertingkatkan” mutu bahasa Inggeris mereka kerana menghadapi pengajaran Metamaik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

Seramai mana murid yang tidak begitu fasih dalam bahasa Inggeris maka seramai itulah guru-guru yang berada dalam keadaan yang sama.

Untuk menguasai bahasa asing dengan baik ianya tidak boleh dicapai dalam masa yang singkat apatah lagi bagi subjek yang bersifat tekikal seperti matematik dan sains.

Kita lihat bahawa buku-buku Matematik dan Sains dalam bahasa Melayu mula pupus dan bahasa Melayu kian hari tidak akan lagi menjadi bahasa ilmuan dalam bidang dan mata pelajaran tersebut. Bahasa Melayu akan mati dalam bidang berkenaan buat selama-lamanya.

Akibat daripada perlaksanaan PPSMI kita lihat banyak fakulti di Univrsiti-Universiti yang ada kaitan dengan matematik dan sains tidak lagi dapat berfungsi dengan berkesan bagi memperkayakan bahasa Melayu dalam bidang berkenaan di peringkat pengajian tinggi.

Akibatnya bahasa Melayu hanya laku di peringkat rendah dan tidak lagi di peringkat atasan.
Bahasa orang lain seperti bahasa-bahasa Jepun, Perancis, Jerman dan banyak lagi terus berkembang maju sedang bahasa Melayu ke mana nak tuju?
Adakah ini yang kita kehendaki?

Gubal Undang-Undang Untuk Menjamin Mandat Rakyat

20 February, 2009

Satu undang-undang perlu digubal untuk memberi kepuasan kepada rakyat dalam hal mempastikan calon yang mereka pilih mewakili mereka dalam apa keadaan sekali pun.

Kita melihat bahawa kepuasan rakyat menjadi hampa apabila calon yang dipilih mewakili mereka lompat ke parti lawan.

Mana-mana calon tidak dapat berada di DUN atau Dewan Rakyat tanpa mereka dipilih oleh rakyat semasa pilihanraya Umum atau Kecil. Oleh itu mana-mana wakil rakyat tidak boleh dengan sesuka hati melompat ke parti lawan tanpa memberi peluang kepada rakyat memilih kembali wakil mereka yang sebenar.

Faktor penentu bagi mana-mana wakil rakyat di peringkat negeri atau persekutuan adalah pemilih sendiri iaitu rakyat. Jika wakil rakyat yang mereka pilih tidak bersetuju dengan apa sahaja mengenai hal ehwal parti maka itu adalah masalah persendirian wakil tersebut. Wakil rakyat berkenaan adalah wakil kepada rakyat kawasan yang beliau dipilih. Maka apabila beliau dipilih oleh rakyat kawasan beliau, beliau adalah berkewajipan untuk memenuhi kehendak rakyat bagi mewakili rakyat dalam parti yang diwakilinya.

Rakyat (jika mereka diberi peluang untuk bersuara) tidak akan bersetuju jika wakil rakyat yang mereka pilih tidak lagi mewakili mereka mengikut prinsip yang mereka pilih semasa pilihanraya dijalankan. Maknanya bahawa yang mereka pilih biasanya bergantung kepada wakil dan parti politik yang diwakili oleh calon berkenaan. Rakyat berkehendak bahawa mereka diwakili oleh calon yang dipilih dan juga parti yang calon berkenaan wakili.

Apabila berlaku wakil rakyat melompat parti maka wakil rakyat tersebut tidak lagi mengikut kehendak rakyat semasa dia dipilih oleh rakyat. Wakil rakyat tidak boleh mengikut kehendak peribadi melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak rakyat. Beliau kena berlaku adil kepada rakyat yang diwakilinya dengan tidak melakukan sesuatu yang telah menyimpang daripada kehendak rakyat. Oleh itu mana-mana wakil rakyat yang melompat ke parti lawan hendaklah terlebih dahulu meletak jawatan sebagai wakil rakyat kawasan yang diwakili dan bertanding semula sebagai calon bagi parti yang baru dimasuki.

Untuk memberi rakyat peluang sama ada mereka masih lagi suka kepada wakil rakyat yang telah lompat parti itu maka adalah lebih adil jika pemilihan dilakukan semula untuk mempastikan kedudukan yang sebenarnya. Dengan adanya pemilihan semula maka dapatlah semua yang menyaksikan pemilihan tersebut melihat keputusan yang dibuat oleh rakyat yang sama dalam menentukan kehendak mereka pada kali yang kedua itu. Tiada siapa boleh dipersalahkan ke atas keputusan yang akan diterima pada kali kedua ini kecuali terdapat penyelewengan berlaku.

Kita lihat bahawa pemilihan wakil rakyat adalah kehendak rakyat tetapi wakil rakyat melompat parti bukanlah kehendak rakyat. Oleh itu kawasan di mana wakil rakyat telah melompat parti maka perlulah diberi mandat kepada rakyat untuk menentukan bahawa mereka merestui kelompatan wakil rakyat tersebut dengan mengadakan pilihanraya kecil. Inilah risiko yang perlu dihadapi oleh mana-mana wakil rakyat yang melompat parti.

Jika ada peruntukan dalam perlembagaan persekutuan yang membenarkan wakil rakyat lompat ke parti lawan maka sudah tiba masanya untuk akta tersebut digubal untuk memberi lebih keadilan kepada rakyat untuk memilih kembali wakil rakyat yang sama atau yang baru mengikut kehendak mereka. Rakyat adalah penentu bagi siapa wakil rakyat yang mereka suka untuk mewakili mereka pada bila-bila masa dalam apa keadaan sekali pun. Jika tidak maka tidak perlulah proses demokrasi dilaksanakan dalam hal ini.

Subprime mortgage crisis – Who Actually Planned It

24 January, 2009

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_crunch

The above link gives a good account of what the subject is all about.

Thus for me, it is hard to believe that it has happened in the US.

Being a country having so much strength in almost every aspect of good nation building such thing could not be happening there.

The Americans are known to be the cream of the modern world development where almost all modern inventions and great ideas were born there and yet it is now facing such an economic humility that is difficult to hide or camouflage.

I believe many do not believe that such thing can happen in the USA. where many learned financial intellectuals are always there to monitor the US economy so as not to be trapped into such a shameful state.

I am sure every American does not want such crisis to happen and yet it has happened.

So what actually made it happened and due to what motive it has to happen.

george_bush_biography_2Is it due to the ex president not being able to detect what was about to happen or was he being duped to let it happen?

It not only will cause great hardship to the US but the world  over. And who actually are responsible for this happening and why? Who is actually behind it?

LEVIN YALEalan-greenspan2

nwo-kissingersorosbig

Who is actually behind this economic Catastrophe? Myself coming from a developing country just could not believe that this is happening in an advance country like the USA. Where do they put their intellectual faculty and reasoning to allow this to happen and end up being stunned by such a downfall?

casper_weinbergerrobert-rubinsenator-joseph-lieberman030609_lelyveld-j

Perhaps someone out there can reveal the secret behind this crisis happening.

hairy pembohong! – Hu Pang Chow

25 August, 2008

Izwan Abdul Halim
Sun | Aug 24, 08 | 5:52:12 pm MYT

SUNGAI LALANG, 24 Ogos (Hrkh) – Dakwaan Naib Ketua Pemuda Umno yang juga menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaludin bahawa PAS telah menolak sama sekali Dato’ Seri Anwar Ibrahim (DSAI) serta tidak membantu kempen di Permatang Pauh dinafikan oleh Pengerusi Kelab Penyokong PAS Pusat, Hu Pang Chow.

Ujar Hu, Khairy bercakap bohong dengan mengemukakan pelbagai alasan terhadap dakwaannya itu semasa berceramah di Bilik Gerakan Umno malam kelmarin.

“Saya ingin berpesan, kalau cakap bohong, menurut kepercayaan orang Cina, bila mati nanti turun ke neraka, lidah akan dipotong. Jadi tolong sampaikan kepada orang Umno, sebagai orang Islam hendaklah jadi manusia yang beriman dan bertakwa, jangan sekali-kali cakap bohong.

“Kita kena ingat, cakap bohong ini kena jawab sampai ke akhirat. Tak dapat jawab dengan baik (penghakiman di akhirat), nanti kena masuk neraka selama-lamanya,” katanya pada ceramah sempena Expo Perpaduan Rakyat 2008 (EXPRA 08) di Taman Bandar Baru (TBB), di sini malam semalam.

Dalam ceramahnya itu, Hu turut mendakwa wujud kempen menggunakan wang pada pilihan raya kecil tersebut.

“Saya difahamkan, orang MIC dan MCA mula edar wang di Permatang Pauh. Kata mereka, jika majoriti DSAI dapat dikurangkan bawah 10,000, pengundi di Permatang Pauh akan terima RM200 lepas pilihan raya kecil ini.

“Dengan menerima RM200 dan menyebabkan Umno terus berkuasa serta melakukan pelbagai penyelewengan, maka ia juga merupakan satu dosa. Tetapi jika mereka beri RM200 tanpa syarat, ambil sahaja dan anggaplah ia rezeki kita. Lagipun duit itu memang Umno ‘curi’ dari poket kita.

“Kalau tidak percaya pergi tanya menantu Perdana Menteri yang baru berumur 30-an itu, macam mana boleh jadi jutawan? Kita kerja berpuluh-puluh tahun mahu kumpul RM10,000 pun susah. Oleh itu kita jangan biarkan lagi mereka curi duit kita,” ujarnya menyebabkan hadirin ketawa. – mr _