Skip to content

Gaji Naik

25 May, 2007

Saya tertarik membaca sajak Gaji Naik oleh Keris Silau.

Dengan keizinan beliau saya turunkan sajak tersebut di bawah:-

Keris Silau

Senyum dari telinga ke telinga
Hari ni semua mereka gembira
Dari peon hingga anggota tentera
Dari guru hingga professor madya
Dari polis hingga pegawai istana
Dari hakim hingga pegawai penjara
Dari buruh hingga Menteri Kerjaraya
Terkilan pekerja-pekerja swasta
Mereka pun akan bising meminta

Namun janganlah terlalu happy
Cukai pendapatan tak boleh lari
Tak bayar tak boleh ke luar negeri
Begitu juga dengan makanan asasi
Gula, tepong minyak masak dan roti
Semua akan naik tak lama lagi
Jenuh kementerian dibawah Shafiee
Pak Lah bagi warning awal-awal lagi
Namakan dan malukan itulah strategi
Pakar sosial kata ini shame-base society
Kalau orang dia kenal dia nice and friendly
Kalau orang tak kenal dia buat sesuka hati
Di barat mereka diajar jadi guilt-base society
Kalau dia buat salah dia rasa guilty
Sebab tu jarang berlaku di civil society
Buang sampah atau buang bayi
Okaylah I know you tak faham ini teori

Anyway, how about you and me
Orang yang kerja sendiri
There is no revision in salary
Kena usaha lebih gigih lagi
Sebenarnya berniaga disukai nabi
Nabi kata 90% sumber rezeki
Kerja makan gaji ada gaji mati
Sky is the limit kalau kerja sendiri

Well ini bermakna election sudah dekat
Janganlah terlalu seronok sangat
Ini semua gula-gula untuk rakyat
Dia penaik gaji cukai dia pun sebat
Tak lama lagi naik minyak dan susu pekat
Lebuhraya punya tol pun akan meningkat
Yang terbaik kita belanja dengan berhemat
Belanja rumah dengan berjimat-cermat
Selamat di dunia dan juga akhirat.
________________________________

Apa pula kata orang lain…

Berikut adalah petikan yang diambil daripada pelbagai sumber….

nik-a-aziz.jpg

Nik Aziz: Pay rise timed for elections

KUALA LUMPUR: The pay increase for government servants is a general election ploy, said PAS spiritual advisor Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

The Kelantan Mentri Besar said the announcement was made too close to when the next elections might be called.

“Why didn’t they do it earlier, when the consumer goods prices first shot up? The public has been complaining about high prices. So it’s not surprising,” he told reporters after opening the new party headquarters building at Jalan Raja Laut here yesterday.

________________________________________

anwar-ibrahim.jpg

Parti Keadilan Rakyat adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim expressed his happiness for civil servants.

However, he said, the people were already facing the financial hurdle of paying more for consumer items compared with a few years ago.

“The pay rise announcement is intended to face the elections.

“After that ends, the people’s burden will continue,” Anwar added.

_________________________________________________
Kawasan pedalaman
“Sebenarnya kakitangan kerajaan di kawasan pedalaman dapat hidup dengan lebih mewah,” kata Kamariah Othman, seorang jururawat.

Mereka dapat tinggal di kuarters kerajaan serta menikmati kos hidup yang jauh lebih rendah, jelas beliau.

“Sebenarnya bekerja di luar bandar mendatangkan kurang tekanan pada mental dan juga sumber kewangan. Kalau nak kena sewa rumah pun, sewanya adalah lebih rendah daripada kadar di kawasan bandar,” kata Kamariah.

Pada 2 April lepas di satu majlis di Kota Baru, presiden Cuepacs Omar Osman berkata ramai kakitangan awam yang mendapat gaji bulanan RM2,500 atau kurang terpaksa bekerja sambilan untuk mencari wang lebih bagi menampung perbelanjaan keluarga.

Seramai 800,000 dari 2.1 juta kakitangan awam terpaksa bekerja sambilan untuk mencari pendapatan lebih, kata Omar.

Tambah beliau, 10 peratus daripada pemandu teksi di Lembah Klang adalah kakitangan kerajaan.

Kata Omar lagi, jika kakitangan mendapat pendapatan yang cukup untuk sara hidup mereka, kejadian rasuah dapat dikurangkan dan sistem penyampaian dapat dipertingkatkan lagi. BERNAMA

____________________________________________________

musa-hassan.jpg

Ketua polis negara Tan Sri Hassan pula mengatakan bahawa Gaji Naik, tiada sebab polis rasuah lagi.
“Kalau mereka terima rasuah juga, tanggunglah sendiri akibatnya. Saya tidak akan beri nasihat lagi, tindakan akan diambil serta-merta terhadap pegawai atau anggota yang terlibat.

3 Comments leave one →
  1. aja49 permalink*
    25 May, 2007 2:49 pm

    A very good sajak
    Hopefully semua orang tak terlajak
    Ini satu muslihat yang Pak Lah ajak
    Supaya semua yang mudah ditipu boleh terjebak
    Akhirnya semua harta dan kampong terpajak.
    Lima tahun lamanya semua tersebak
    Memikirkan macam mana boleh terlajak
    Jalan sana sini selalu tersepak
    Makan pula selalu tersedak
    Kesian mengapa selalu terjebak dan terlajak

  2. tough CoOkie permalink
    27 May, 2007 12:28 am

    i like the plane..🙂 eheh..
    gaji naik. semua naik.

    pvt sector camne la plak eyh

  3. aja49 permalink*
    27 May, 2007 9:03 am

    Biasanya private sector akan turut serta sama ada lambat atau cepat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: